Portal eUprava i mogućnost vađenja dokumenata elektronskim putem

[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Portal eUprava i mogućnost vađenja dokumenata elektronskim putem’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Priredila: Dunja Jovanović

Institut za pravo i finansije

Oktobar 2015

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Portal eUprava Republike Srbije predstavlja jedinstveni šalter ka elektronskim uslugama državnih organa koje su namenjene fizičkim i pravnim licima.

Registracija i prijava

Na Portalu eUprava možete se registrovati pomoću Vaše adrese elektronske pošte odlaskom na stranu Registracija. Po uspešnom registrovanju na adresu Vaše elektronske pošte dobićete poruku sa linkom preko koga ćete izvršitu verifikaciju i aktivaciju Vašeg naloga na Portalu.

Prijavom na Portal eUprava imate mogućnost:

     • Korišćenja i izvršavanja elektronskih usluga,
     • Personalizacije Portala,
     • Praćenja statusa podnetih zahteva,
     • Učestvovanja u javnim raspravama,
     • Korišćenja foruma Portala eUprava,
     • Komentarisanja vesti,
     • Prijave na određene kategorije vesti sa Portala eUprava

Moja eUprava

Na strani Moja eUprava imate mogućnost personalizacije Portala, koja je dostupna samo prijavljenim korisnicima.

U okviru strane Moj profil možete urediti Vaše lične podatke. Preporuka je da popunite sva polja u profilu, s obzirom da se podaci u njima koriste za automatsko popunjavanje obrazaca, prilikom korišćenja elektronskih usluga. Svi Vaši podaci su zaštićeni i ni pod kojim uslovima neće biti dostupni trećim licima

Na strani Moji sadržaji uređujete sadržaj koji se prikazuje na naslovnoj strani Moja eUprava.

U okviru strane Moje vesti možete se prijaviti na vesti koje objavljuje Portal eUprava. Vesti ćete dobijati putem elektronske pošte na adresu koju ste naveli prilikom registracije na Portal.

Strana Moji zahtevi pruža mogućnost praćenja statusa Vaših zahteva koje ste uputili preko Portala eUpava. Svaki zahtev sadrži sve detalje vezane za Vaš konkretan zahtev, uključujući datume podnošenja, zavođenja i elektronskog delovodnog broja od strane nadležnog organa, koji obrađuje Vaš zahtev. Na strani Moji zahtevi možete videti poruke koje ste dobili kako od nadležnog organa koji obrađuje Vaš zahtev, tako i od samog sistema. Takože imate mogućnost da i sami pošaljete poruku nadležnom organu koji obrađuje Vaš zahtev.

U okviru strane Moja obaveštenja imate mogućnost da izaberete način obaveštavanja o servisima ili eZakazivanju na Portalu eUprava. Obaveštenja možete dobiti putem portala eUprava, Vaše elektronske pošte i putem SMS poruka.

Na strani Moj kalendar nalaze se termini usluga koje ste zakazivali putem Portala eUprave, kao i oni koje ste sami kreirali-

Strana Moja eDokumenta pruža mogućnost da sačuvate Vaša dokumenta kako sa Vašeg računara u Moja eDokumenta, tako i preuzimanjem dokumenta sa ove stranice na Vaš računar.

Preko stranice Moje sanduče možete pregledati sva dokumenta ili fajlove koje su preko eIsporuka poslate od strane institucija koje su u zavisnosti od autentikacije mogu i elektronski potpisati i na taj način imati jednaki pravni osnov kao i potpisani dokument.

eUsluge

Na ovoj strani možete pristupiti uslugama elektronske uprave. Samim izborom usluge dobijate detaljne informacije o usluzi, kao i mogučnosti da je izvršite elektronskim putem, ukoliko je to ponuđeno. Za uspešno izvršenje elektronske usluge neophodno je instalirati softvere Java i Adobe Reader na računaru sa kojeg se pristupa Portalu.

Popunjavanje elektronskog obrazsca je sastavni deo procesa izvršavanja elektronske usluge na Portalu. Polja koja se na njemu nalaze na jasan način govore o traženom podatku pri čemu, za razliku od papirne forme, pružaju mogućnost kontrole unetog sadržaja. Na taj način se korisniku dostavlja informacija o tome da li su uneti podaci korektni ili ne. U slučaju da je određeni podatak neophodno uneti, a korisnik to nije učinio, sistem će prikazati adekvatnu poruku i onemogućiti nasatavak procesa dok se greška ne ispravi. Posebna pogodnost elektronskih obrazaca na Portalu jeste mogućnost automatskog preuzimanja podataka iz korisničkog profila.

Untitled

Plaćanje

Plaćanje na Portalu eUprava omogućeno je putem uplatnice i DINA karticom. U prvom slučaju imate mogućnost da odštampate uplatnicu i uplatite je u bilo kojoj banci ili pošti, dok se plaćanje DINA karticom vrši preko Internet payment gateway-a. Plaćanje DINA karticom je za sada jedini način direktnog plaćanja usluga i bezbednost je zadužena Narodna Banka Srbije.

Izbor željenog načina plaćanja obavlja se nakon uspešnog podnetog zahteva. Usluge ne morate platiti neposredno po  podnošenju zahteva, već  u za to predviđenom roku. Ukoliko ne izvršite uplatu u predviđenom roku, zahtev će biti odbijen. Po izvršenoj uplati, status uplate će biti automatski promenjen iz statusa  „nije plaćeno“ u „plaćeno“. U tom trenutku organ zadužen za sprovođenje usluge, za koju ste podneli zahtev, preuzima Vaš zahtev na obradu. Uvid u sve detalje uplate imate na strani Moji zahtevi.

Izvor podataka

http://www.euprava.gov.rs/eusluge/usluge_po_organu?alphabet=lat

NAPOMENA

Tekst je informativnog karaktera i Institut za pravo i finansije ne snosi nikakve posledice za eventualne pogrešne podatke i promene podataka na sajtu nadležne institucije.

[/av_textblock]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]