Kako napisati motivaciono pismo?

[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Kako napisati motivaciono pismo?’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Priredila: Dunja Jovanović

Institut za pravo i finansije

Januar 2016

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Prilikom apliciranja za posao, studentsku praksu, volontersku organizaciju ili obrazovni program, vaša prijava naćiće se među brojnim prijavama kandidata koji su jednako kvalifikovani i zainteresovani kao i vi. Ukoliko želite da se istaknete u odnosu na ostale, važno je da posvetite pažnju motivacionom pismu koji može da vam poveća šanse da baš vi budete izabrani.

Fokus pri pisanju motivacionog pisma razložili smo vam u nekoliko koraka koje možete pogledati u prikazu ispod.

Untitled222

Podaci o konkursu – U prvom pasusu treba da navedete posao ili program za koji aplicirate, kao i izvor informisanja o istom. Uvodni pasus ne treba da bude duži od 2-3 rečenice.

Kvalifikacije – Ovaj deo pisma treba da sadrži dva pasusa. Probajte da u okviru njih odgovorite na sledeća pitanja:

     • Zašto želim da radim ovaj posao/idem u ovu školu/budem na ovoj poziciji?
     • Šta me interesuje u ovoj organizaciji ili kompaniji?
     • Zašto sam ja kvalifikovani kandidat za ovu poziciju?

Istražite šta je potrebno za odgovarajuću poziciju i istaknite vaše kvalifikacije koje će najviše doprineti da budete prikazani kao najbolji kandidat. Objasnite kako vi možete da doprinesete organizaciji i koja iskustva očekujete da dobijete.

Zaključak – Ovde je potrebno naglasiti kako planirate da aplicirate za odgovarajuću poziciju. Nekoliko tačaka koje možete navesti su:

     • Ponoviti zašto ste baš vi najbolji kandidat za tu poziciju, ukoliko aplicirate za određenu školu, navedite zašto biste se baš vi savršeno uklopili i kako možete da doprineste njima
     • Ukljućite pozitivnu izjavu o sebi ili postavite pitanje koje će motivisati poslodavca ili školu da vas kontaktira
     • Izjava o tome da išćekujete odgovor i dalje korake
     • Ukoliko prilažete CV zajedno sa vašim motivacionim pismom, naglasite to
     • Zahvalite se na uloženom vremenu u razmatranju vašeg pisma i aplikacije

Vaši podaci – Navedite:

     • Ime i prezime
     • Email adresu
     • Kontakt telefon

Šta NE TREBA raditi: Nemojte koristiti template motivacionog pisma sa internet sajtova, već se trudite da vaše pismo bude što originalnije. Takođe, trudite se da ne bude suviše dugačko, maksimalno do jedne strane. Ukoliko imate rok za slanje pisma, nemojte ga slati u poslednjem trenutku, jer ostavljate utisak neorganizovane osobe a možete naići i na tehničke probleme prilikom slanja i prijema aplikacije.

Osnovni cilj motivacionog pisma je prikazati sebe u najboljem svetlu i ubediti komisiju da izabere upravo vas. Mnogo je ličnije od CV-a, te dozvoljava veliku dozu subjektivnosti i slobodu kada su u pitanju forma i način pisanja, a u ovom tekstu su navedene smernice kojih možete da se pridržavate prilikom pisanja vašeg motivacionog pisma.

NAPOMENA

Tekst je informativnog karaktera i Institut za pravo i finansije ne snosi nikakve posledice za eventualne pogrešne podatke.
[/av_textblock]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]