PayPal i Payoneer elektronsko plaćanje

Priredila: Dunja Jovanović

Institut za pravo i finansije

Decembar 2015

ŠTA JE PAYPAL?

PayPal je brži i bezbedniji način za plaćanje i primanje novca onlajn. PayPal i slični posrednički sajtovi funkcionišu tako što korisnik otvori nalog, unese podatke o svojoj platnoj kartici i dalje prilikom plaćanja koristi samo podatke o svom nalogu, dok podatke sa kartice više nikada ne ukucava. Posrednik u plaćanju “skida” novac sa kartice korisnika i prosleđuje ga prodavcu i na taj način se postiže veća sigurnost u poslovanju preko interneta. Servis omogućava ljudima da pošalju novac bez deljenja finansijskih infomacija sa drugima, uz fleksibilnost plaćanja pri korišćenju bankovnih računa, kreditnih kartica ili uz promotivno finansiranje.

Ono što je učinilo ovaj servis izuzetno popularnim je nivo sigurnosti koji pruža, a koji je usavršavan tokom više od decenije postojanja. Takođe, postoji i PayPal-ova Politika zaštite kupaca (Buyer Protection Policy), koja omogućava da se do 45 dana nakon plaćanja neke usluge ili robe podnese žalba ukoliko roba koja je poručena ne stigne na datu adresu, ili ukoliko je ono što je primljeno značajno razlikuje od onoga kako je opisano prilikom kupovine. Sve internet trgovine koje su povezane sa PayPalom smatraju se pouzdanim.

Osim kupaca, PayPal štiti i prodavce Politikom zaštite prodavaca (Seller Protection Policy) od neautorizovanih transakcija i neosnovanih žalbi. Ove politike zaštite, ipak, u određenim zemljama ne važe u potpunosti, ili se primjenjuju na drugačiji način u određenim segmentima, u zavisnosti od lokalnog zakonodavstva.

KREIRANJE NALOGA

Potrebno je da imate:

    • Važeću email adresu
    • Devizni račun
    • Bankovnu karticu za plaćanje na internetu

Na linku www.paypal.com klikom na „SIGN UP“ započnite proces kreiranja naloga. Nakon toga, potrebno je da verifikujete karticu klikom na „GET VERIFIED“. U procesu verifikacije PayPal će sa vaše kartice skinuti dva dolara. Nakon uspešne verifikacije, prethodno pomenuti natpis će se promeniti u „VERIFIED“. Ispod možete pogledati  osnovne korake za otvaranja PayPal naloga.

paypal

PROVIZIJE

Registracija naloga kao i kupovina na internetu je potpuno besplatna, odnosno ne plaća se provizija.

Kada je prodaja u pitanju, provizije nema do prve uplate koja je inicirana prodajom proizvoda ili usluga. U ovom slučaju naknada za transakciju iznosi 3.9% od ukupne uplate na vaš račun, plus fiksna naknada na osnovu primljene valute.

Kada je u pitanju slanje novca, iako je u SAD-u ovo potpuno besplatno, kod nas to nije slučaj. Provizija za prebacivanje sredstava na nečiji račun iznosi od 0.5% do 2% ako doznaku vršite sa bankovnog računa ili PayPal naloga. Ukoliko se sredstva šalju uz pomoć debitne ili kreditne kartice ova naknada će se iznositi od 3.4% do 3.9% ukupno poslatog iznosa.

Provizija prilikom “povlačenja” (withdraw) sredstava sa vašeg PayPal naloga na vaš bankovni račun, karticu iznosi 4-5 evra.

ŠTA JE PAYONEER?

Payoneer je finansijski servis baziran na internetu koji svojim korisnicima omogućava slanje i primanje novca preko Payoneer debitne MasterCard kartice.

Payoneer MasterCard kartica je debitna kartica, koju korisnik može koristiti za plaćanje preko interneta, za plaćanje na svim mestima koja primaju MasterCard, a možete se koristiti i za podizanje novca na bankomatu. Plaćanje i podizanje novca je moguće do visine sredstava koja je na raspolaganju na Payoneer računu, jer se radi o debitnoj kartici.

IZDAVANJE KARTICE

    • Potrebno je da se registrujete na njihovom sajtu
    • Za registraciju potrebno je da imate: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš
    • Nakon unosa potrebnih podataka i registracije potrebno je slikati ili skenirati ličnu kartu (tj. dokument preko koga je izvršena registracija
    • Nakon toga sledi period od 5-9 dana gde se vrši provera vaših podataka, nakon toga kartica se šalje na vašu adresu
    • Kada dobijete karticu (u roku od mesec dana kartica vam stiže na kućnu adresu) potrebno je da je aktivirate i možete je koristiti

Novac sa kartice može da se podigne na bilo kom ATM automatu u Srbiji. Dnevni limit za podizanje na ATM automatima je 2500$, a dnevni limit za kupovinu karticom (online ili prodavnica) je 5000$.

Godišnje održavanje računa – $29.95

Provizija – Prilikom kupovine nema nikakve provizije. Za podizanje novca na bankovnom automatu za svaku transakciju provizija isnosi 3$.

NAPOMENA

Tekst je informativnog karaktera i Institut za pravo i finansije ne snosi nikakve posledice za eventualne pogrešne podatke i promene podataka na sajtu nadležne institucije.