Zatamnjena stakla na automobilima

[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Zatamnjena stakla na automobilima’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Priredila: Milica Stojković
Institut za pravo i finansije
Novembar, 2015.

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Veliki broj saobraćajnih nesreća koji je obeležio prethodni period uticao je da dođe do promena saobraćajnih propisa i uvođenja strožijih pravila. Jedna od promena odnosi se i na zatamnjivanje stakala na automobilima.

KOJA STAKLA SMEJU DA SE ZATAMNJUJU?

      • Prednje vetrobransko staklo ne sme se zatamnjivati uopšte;
      • Prednja bočna staklasmeju se zatamniti do 30%;
      • Zadnja bočna staklazadnje vetrobransko staklosmeju se zatamnjivati bez ograničenja.

Od ovog pravila izuzeti su samo najviši državni funkcioneri, što je propisano članom 72. [1] Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila o saobraćaju na putevima.

Predviđeno je da se na stakla smeju lepiti isključivo folije koje imaju atest, odnosno one folije koje su prošle određene provere i koje ispunjavaju određene uslove. Ispitivanje zatamnjenih stakala obavlja se u ovlašćenim centrima, a nakon toga potrebno je obaviti tehnički pregled i podneti zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ispitivanje, pregled dokumentacije i izdavanje uverenja radi se samo jednom i to je uređeno pravilnikom Agencije za bezbednost saobraćaja. Detaljnije o potrebnoj dokumentaciji za izdavanje uverenja i nadoknadama možete pogledati ovde.

ipfinfo
Pravna podloga
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila o saobraćaju na putevima (“Sl. glasnik RS”, br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015 i 111/2015)

Zakon o bezbednosti saobraćaja( “Sl. glasnik RS”, br.  41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013- odluka US, 55/2014, 96/2015- dr. zakon i 9/2016 – odluka US)

NAPOMENA:
Tekst je informativnog karaktera i Institut za pravo i finansije ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju promena u relevantnim zakonima i propisima.

[1] Vetrobran i sva stakla na motornom ili priključnom vozilu, osim prednjeg vetrobrana na motociklu i mopedu s dva ili tri točka i bez kabine vozača, lakom četvorociklu bez kabine vozača i četvorociklu koji nemaju kabinu vozača, moraju biti homologovani i ugrađeni u skladu sa odredbama jednoobraznih tehničkih uslova. Vetrobrani moraju biti slojeviti – laminirani, odnosno ne smeju biti od kaljenog (sa oznakom u znaku homologacije “TOUGHENED” ili “TEMPERED”) stakla ni kada se naknadno zamenjuju, osim za vozila čija najveća brzina ne prelazi 40 km/h.

Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati. Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna retrovizora.

Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo do zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

Odredba stava 2. ovog člana ne odnosi se na vozila državnih organa.

[/av_textblock]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]